Ülkemizde her bölgede yetişen ayva, gerçek bir hazinedir. Ayvanın, Limon ayvası ve ekmek ayvası olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Limon ayvası mayhoş, sulu ve serttir. Ekmek ayvası yumuşak, tatlı, fakat suyu azdır. Ayva çiçekleri uzun yıllardan beri ev ilacı olarak kullanılmaktadır. Çiçekler zamanında toplanıp, gölgede kurutularak kuru yerlerde saklanır. Meyvesi de taze olarak kullanılır. Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içerdiğinden vücut için birçok faydası bulunur. Pektin ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. İçerdiği yüksek pektinden dolayı ayvadan reçel, pelte ve şekerleme yapılır.
Faydaları:
Ayva, çocuklarda sağlığını korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır.
Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.
Her yaşta sinir sistemini güçlendirir
Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyarak hazımsızlık gibi sorunları önler.
Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
Grip ve nezle de iyileşmeyi hızlandırır.
Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok faydalıdır. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir.
Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur.
Ağız kokusunu önler.
İçerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı olur.
Cinsel gücü artırır.
Kandaki kötü kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur.
Ayva hoşafı ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelir.
Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde annelerin sütünü artırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir.
Ayva kabuklarının kaynatılıp içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır.
Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da yapraklarının kaynatılıp suyu ile gargara yapılması mucize etkilere sahiptir.
Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek içinde ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması önerilir.
Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştiriyor ve uykusuzluğa iyi geliyor.
Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor.
Düşük kalorili meyveler sınıfındadır (100 gramı 33 kalori).
Uyarı: Yüksek tansiyonu olan ve kabızlık çeken kişiler tarafından tüketilmesi önerilmez.